Laddar inför långresa

Just kollat på en romantisk komedi och skrivit en "köpa till skafferiet-lista". Jag är ganska knäpp, planerar skafferiet framför en vanlig packlista, det är liksom roligare. På fredag gäller det, då drar jag. Kan fortfarande inte fatta det, vågar inte riktigt tro på det förens alla papper är klara.

Sextio mil. Helt själv. Jösses det kommer bli en lång väg från Björkuddsvägen 105 till Libakkveien 8 det vill jag lova. Där borta börjar ett nytt liv. Eller ja, egentligen fortsättninen på samma gammla vanliga liv men det går in i nästa fas så att säga. Förhoppningsvis en lite trevligare än den sista, jag gillar känslan att stå på mina egna ben. Även om jag gjort det ett tag har jag inte haft möjlighet att styra över allt i min omgivning.

Nu är det min tur att bestämma. Nu skall jag ge gärnet och bjuda Norge på lite Snöa Amanda. Enjoy.


Nu

För tillfället sitter jag i köket och gör ingenting, känner mig ganska tom och slut, men glad.


Gårdagen

Luciakonserten i Kugsholmskyrkan var fantastisk. Kören, artisterna, musiken allt var toppen förutom stjärngossarnas strutar. Åhh jösses säger jag bara, ihophullade papper fixerade med lite tejp, toppen!

Konserten sänds hur som helst i Svt den 13:e december kl 07,00 samt 18,00. Titta!


Med kaffe och lussebulle i magen, redo för konsert.




Kameror, kameramän och utrustning överallt.




Sötaste tärnan.

Mammi och mormi.



Trodde -13 grader var nog men det hann bli hela -19,5 innan vi kom hem!

Känslorna svallar över

Jag är ungefär världens lyckligaste tjej för tillfället! Tårarna har sprutat, hjätatat rusat och jag vet knappt vart jag ska ta vägen! Fy fan vad vi är bra!








Morgon

God morgon! Äter min gröt för att sedan dra med tiofärjan mot Rotebro. Bestämde mig för att kräma på ordentligt och kletade fast lite röd och vit strass vid ögat. Najs.








Styling

Imorgon är det åter igen dax för lillsyrran att stå i rampljuset, eller ja i den stora fina luciakören i alla fall. Hon behöver stylas inför tv-inspelningen och självklart ställer en snäll storasyster upp. Nedan följer några bilder från en tidigare styling inför en konsert i början av oktober i år. Skillnaden nu är att bruden har kort rött hår. Blir najs hon kommer bli en awesome tärna.

Foto, styling, hår och makeup by Snöa Amanda fredlund





Bilder lånade från http://orphans.blogg.se/


Komplettering

Lånar ett par bilder av Annelie för att komplettera fredagen.



Järnjänget.



Don´t drink and drive!



Nybastade brudar.



Butcracks.



Som gamla goda tider.



Laktosdemonen.


Vi



Tillsammans regerar vi.


Tristess

Totalt ointressant dag. Har inte gjort någonting alls, helgat vilodagen om ens det.

Imorgon däremot händer det lite mer. Skall nämligen på inspelningen av luciafirandet som visas på SVT den 13:e december eftersom lilla Viran sjunger i kören. Spännande, skulle tydigen vara lite kändisar med, Darin bl a. Ska bli roligt, jag gilla kulturella event såsom teater, konserter, musilaker mm. Det har jag min kära mor att tacka för eftersom hon sen vi varit små sett till att vi kommit iväg några gånger om året. Najs.

Tänk att det redan är första advent. Helt otroligt jag kan inte förstå hur snabbt detta år passerat. Hoppas att ni har haft en fin dag med tända ljus och adventsmys.

Dagens fniss

Det har varit ont om fniss på sista tiden men idag kunde jag inte hålla tillbaka när Bert Ljug låg i sin säng på tv-burksskärmen och filosoferade om framtiden.

..men först ska jag fylla femton. Femton år, då får man köra moppe och göra tjejer med barn....... Arton, tänk när jag fyller arton år och får ta körkort....och köra bil.......en opel.

Det är svårt att fånga känslan i ett blogginlägg men alla som var unga på 90-talet vet vad jag menar. Jag säger bara Bert Ljung.


BBQ

Vi trotsade snöstormen och de många minusgraderna och bestämde oss för BBQ-night. KRAV-märkt fläskfilé, entrecot och klyftpotatis. Mums.


Boattrip

Gårdagaen var awesome! Ålandskryssning som resulterade i åtta flak oxh x antal flaskor rusdryck. Bastu, middag och karaoke. Mys.









Taxfree shopping.







En liten mus ville vara med och göra mat.



Karaokenight.



Senare blev Amanda lite ledsen i ögat när alla andra myste med sina pojkvänner.


Stämmarsund

Befinner mig efter en trevlig gårdag hemma hos Caroline och Felicia och myser runt. Tänkte lägga upp lite bilder senare när jag kommer hem. Blir nog kvar ett tag, trivs här. Lite som ett andra hem.

Åland

Uppe med tuppen så att säga. Bilen går varm och likaså jag med min kopp kaffe. Skall inom den närmaste framtiden rulla iväg mot Stämmarsund för att plocka upp lite brudar, sen fortsätter turen mot Eknö och Kapellskär. Trevligt.

Ha en fin dag!











Nattuggla

Jag är född till att vara vaken långt in på natten. Någonting i mig vaknar till liv och vill börja skapa saker. Alla mina mästerverk som lett till MVG genom åren har producerats långt in på småtimmarna. Jag får mina "ryck" som jag gillar att kalla en rush av inspiration och kreativitet under denna tid på dygnet.

Borde verkligen sova, skall upp tidigt imorgon eftersom tjejligan skall dra på ålandskryssning. Måste gå upp tidigare än jag egentligen behöver för att skotta bort den snöhög där en bil en gång var synlig.

Den tjänst jag blivit erbjuden på Smart Club skulle därför vara som klippt och skuren för mig. Två till tio kan inte bli bättre. Ber alla högre och lägre makter om hjälp med lägenheten.

Pengar rullar in det går bra nu

Första Norgelönen utbetald. Skön känsla. Om det bara kunde ordna sig med boende snart så att det kan fortsätta.

Under täcket

Idag lider jag av Lucifers förbannelse till kvinnan, även känt som mensvärk. Ligger under mitt täcke, kollar Twilight och trollbinds av vampyrer och varulvar. Nu måste jag hyra New moon så jag får fortsätta dregla lite. Just matat min kropp med grönsakssoppa, keso och varm fullkornssmörgås med ost. Gott, mätt, smärta.

Kär

Okej tomten jag skulle fatiskt kunna tänka mig en sak till i julklapp. Jag har väldigt svårt att hitta något som jag verkligen gillar, älskar, to die for. Jag ni fattar. Men nu har jag gjort det. Fan. Fruktansvärd snygg väska som skulle passa mig perfekt. Matlåda, gymkläder, jag kommer nog få leta länge innan jag hittar en väska jag gillar mer än denna. Modellen heter Sophie och är i äkta svart läder med silverdetaljer från apriqot, design by Isabella Löwengrip.

Källa: http://apriqot.jetshop.se/

Vattenlöst

God dag världen. Strömmen var borta så gott som hela dagen igår och kom inte tillbaka förens kring midnatt. Vattnet har fortfarande inte kommit tillbaka och jag är så ruggigt sugen på att duscha. Stormen har avtagit, snön faller, radion spelar och mammi har syjunta på sin nya racermaskin från 60-talet.

Själv sitter jag som på nålar och väntar på besked från mäklaren. Vill inte ha några förväntningar men jag kan inte stoppa mig själv från att bläddra runt på inredningssidor och kolla på bilderna av lägenheten. Tänkte att någon där upp skulle ge mig lite räkmacka. Känner att jag behöver lite skjuts.

Jultomten min önskelista blir kort och ej materiell. Ge mäklaren en liten push bara. Jag lovar att äta min gröt och tvätta mig bakom öronen varje dag, resten av mitt liv. Brattlikollen, hör bara på det. Det är liksom där jag ska bo. Comprende?

Bjuder på en utvecklingsstörd bild från i somras. Brattlikolen här kommer vi (Scnälla). Blivande Flatmates <3



Drömmer lite

Trots att morfar är silversmed och jag älskar att titta på vackra smycken, har jag aldrig själv burit särskilt mycket juveler. Två enkla silverringar av morfar och ett armband från Oskar är det ända jag bär till vardags. Skulle gärna klä mig i mer men har hittills inte hittat nåt märke jag fallit för. För några månader sen hittade jag ett halsband av Thomas Sabo i en tiding och föll pladask. Send dess spanar jag in hans grejer i varenda smyckesbutik jag sätter min fot i. Dreglar, drömmer och önskar.

Älskar du mig. Klä mig i Sabo.



Källa: http://www.thomassabo.com


Strömavbrott

Sådär jag. Bor man i skärgården på en ö så gör man, elen har lyst (haha) med sin frånvaro i fyra timmar men är nu tillbaka på obestämt tid. Det viner runt knutarna, snön faller och huset har fått en touch av jul. Dagen har spenderats med kortspel och tända ljus. Mysigt.

Mäklaren ringde och frågade om lov att få göra en kreditcheck. Hjälp. Det här måste vara flest vuxenpoäng hittills. Håller verkligen tummarna att vi får lägenheten. Tydligen hade det varit många på visningen men jag hoppas verkligen. Chefen ringde och vill ha mig tillbaka till jobbet, kul. Mindre kul at det skiter sig med bostad åt alla håll. Men jag hoppas att jag charmat mäklaren. Vill så gärna. Kliar i mina inredarfingrar nå fruktansvärt.






Scnälla mäklaren. Kan vi få bli norrmän? Scnälla.


Ur arkivet

Karlskoga, våren 2008 gjorde jag desperata försök att fylla ut min annars tilll synes platta bringa. Kanske inte helt underligt efter en kommentar i stil med denna "va?! har du kille, du som varken har bröst eller rumpa?"



Skämt å sido. Jag älskar mina små bröst.


Köksfrossa

Min smak vad gäller inredning är väldigt präglad av hur jag vill leva mitt liv. Enkelt, praktiskt, kvalitativt, frächt och fyllt av färgklickar. Har vetat ganska länge vilka serier och produkter jag vill fylla mitt hem med, speciellt  köket eftersom jag älskar att laga mat och äta vackert.

Dessa vackra ting kommer att finnas i mitt framtida hem och sätta guldkant på vardagen.


 
Samtliga produkter återfinns på http://cervera.se/.

Mellis

Mellanmål är underskattade, speciellt för min del eftersom jag måste tanka på ofta för att fungera. Ett supergott och riktigt bra mellanmål som går snabbt att göra är shaker av olika slag. "Bananadrink" bestående av banan, mjölk och kanel som min kära mor genom alla tider matat mig och Elvira med när humöret börjar svikta är en riktig höjdare. Men jag har valt att utveckla denna lite och eftersom jag gillar att träna är lite extra protein bara ett stort plus. Min fina uppfinning smakar som en ljuvlig chokladmilkshake men innhåller inget socker alls, och har ett högt proteininnehåll.

1/2 banan (ekologisk såklart)
ca 1,5-3 dl mjölk (i mitt fall laktosfri) beroende på önskad konsistens och volym. Jag gillar min lite krämigare så jag använder mindre mjölk eftersom jag dessutom blir mätt så snabbt pga dyspepsin.
1 skopa AST Sports Science VP2 Whey Isolate med chokladsmak (självklart kan man använda ett annat proteinpulver men jag fördrar VP2 dels pga det höga proteininnehållet och kvaliten men också eftersom det är laktosfritt.)
1 tsk kakaopulver (många proteinpulver har en lite speciell chokladsmak, jag gillar därför att förstärka med lite riktig choklad för att göra den ännu godare)

Mixa alla ingredienser och servera direkt! Du kommer hålla dig mätt och kroppen, framför allt dina muskler kommer att tacka dig. Passar även utmärkt som påfyllning både före och efter träning då kroppen behöver protein och snabba  kolhydrater för att kunna prestera på topp.





Mums!

Love is Divine

Eftersom mamma hade ärenden i Norrtan drog vi in en sväng till stadslivet och kollade in det senaste. Vandrade runt på stan och blev  hopplöst kär i serien divine (självklart den dyraste) från orrefors. Det liksom pirrar i hela mig och i mina kreativa fingrar när jag vet att lägenhet är på gång, älskar att ha fint omkring mig och värderar kvalitet. Det har under årens lopp visat sig att jag (motvilligt) har väldigt dyr smak, men jag tror på konceptet att köpa fina saker av bra material i små doser.


Källa: http://orrefors.se/divine/?page_id=5

Dessa tre blir första prio. Vitvinsglas, vattenglas och en kanna att dekantera vatten eller vin i. Blir till att köpa ett i taget. Älska.

Medans jag väntade på mammi utanför tygaffären Susilo gjorde jag för övrigt den i särklass snyggaste fickparkeringen genom tiderna. Stolt.








Måndag

Lugn dag idag. Prommis med vovvarna, frukost och middag med finasta vännerna. Som det verkar blir det ålandsfärja på fredag följt av tjejmiddag och krogen, lär bli najs. Visning på lägenhet imorgon också, väntar md spänning på ett utlåtande från blivade flatmates.




Ur arkivet

Tiden på Lillerud var fantastisk på många sätt men porrkalaset måste ha varit en av höjdpunkterna. Förenade öarna med värmland, drog på mig korsetten och partade gärnet. Vänner, vi ägde världen den kvällen. Saknar er.











 


Down under

Vaknade av att Oskar ringde från down under vi tiotiden, snackade i två timmar och drog sen ut på en löprunda för att rensa tankarna. Sedan följde en promenad med mammi och hundar och nu liigger jag i min säng, har precis ätit laxpudding och tittar på tv.

Hoppas att veckans lägenhetsjakt skall ge utdelning så jag kan åka tillbaka snart. Tror faktiskt att det är vad jag vill, längtar lite efter fisken, och att ha något mer intressant att skriva om är löprundor och promenader.

Ha det fint så länge! 

Varför?

Anledningen till att mitt intresse för mat och dess framställning har blivit så stort har nog att göra med att jag varit tvungen att lägga om min kost och tänka på vad jag äter men också att jag har sett en hel del bakom kulisserna. Jag har alltid haft ett väldigt starkt intresse för djur och natur och mat ligger nära till hands. Har man funktionell dyspepsi, IBS och är laktosintollerant kan man inte äta vad som helst utan att kroppen säger ifrån. Det är fruktansvärt svårt att ställa om sig från att "ha kunnat äta allt" till att behöva tänka på vad man stoppar i sig för att må bra.

Under tiden på Lillerudsgymnasiet kretsade mycket av undervisningen kring miljö och matproduktion och det var även under denna tid jag fick mina diagnoser. Intresset och engagemanget växte sig starkare och präglade mitt projektarbete som fick till mål att lära och låta storstadsungar komma nära djur och hur dem är en del av vad vi äter.

Jag har ett mål. Jag vill att folk skall få rätt förutsättningar och kunskap att välja rätt i djungeln av produkter på hyllan. Det är lätt att att säga att människor inte bryr sig om vad de äter men jag vill påstå att det i majoriteten av fallen beror på bristande intresse och kunskap. Vi är vanedjur och ibland kan det vara svårt att bryta ett mönster eller så vet man helt enkelt inte om sina alternativ. Kan vi genom utbildning lära människor hur verkligheten ser ut får alla en rättvis chans att välja. 

Vi måste bli den förändring vi vill se.

Laxsoppa

Kände att jag var sugen på en varm matig soppa när vinden viner och skyn är grå. Eftersom vi lyckades få tag på en hel varmrökt lax till halva priset när vi var och handlade så valde jag att göra en laxsoppa. Hittade ett recept i min hälsokokbok som visade sig vara delikat.

Till 4 portioner

100 g champinjoner
2 paprikor
6 scharlottenlökar
1 dl finhackad purjolök
1/2 broccolistånd (använde sparris istället)
1 msk olivolja
1 tsk curry
1 tsk torkad oregano
salt och peppar
1 liter fiskbuljong
2 dl grädde
ca 500 g laxfile (använde varmrökt lax istället)

Skiva champinjonerna. Hacka paprikorna fint. Skala och skriva scharlottenlöken. Finhacka purjolöken och skär buketter av broccolin.

Häll olivolja i en stor kastrull. Tillsätt champinjoner, paprika, scharlottenlök, purjolök och kryddor och låt fräsa någon minut. Häll på buljong och grädde och låt soppan koka ca 10 min.

Skär laxen i mindre bitar och lägg i soppan tillsammans med broccolibuketterna. Låt sjuda i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar och ev. mera curry.

Eftersom jag använde varmrökt lax och fryst sparris så la jag ner den frysta sparrisen och lät sjuda i 5 min. Laxen la jag sedan i vid servering.

Supergod matig, mättande soppa som värmer i vintermörkret. Hoppas det smakar!





Lugn dag

Så fruktansvärt skönt att vakna upp och känna sig lugn och bekymmersfri i sinnet. Startade dagen en aning tidigare än igår med en god frukost som mammi serverade supermysigt med tända ljus och servetter. Varit ute i blasket och promenerat och tänkte nu titta igenom min råsarutiga bok efter ett smarrigt lunchrecept. Dagen för övrigt är totalt oplanerad. Skönt.


Ur arkivet

Året var 2007 och månaden maj. På Norrtälje Fria Skola var det dags för niornas spexfoto och vårt val var självklart. Jag och brudarna drog på oss lite nitar och läder, målade ansiktet svart och vitt och rockade loss som kizz. Ganska exakt två år senare såg vi dem live på stadion. Fantastiskt.

 


Mätt och belåten

Nu har jag och mammi ätit en utsökt middag tillsammans. Stekt oxfilé, ugnsstekta rotfrukter,paprika och champinjoner serverat med rödvinssås och en krispig sallad toppad med valnötsdressing. Lite rött vin och en kopp kaffe senare är jag riktigt mätt och belåten.


Tips

Nu när god mat ändå är på tapeten kan jag passa på att tipsa om en riktigt inspirerande kokbok. Hälsokokboken av Ulrika Davidsson är ett nyttigare och modernare alternativ till "Vår kokbok" eller den klassiska rödrutiga koboken från Ica bokförlag. Fick min i studentpresent och älskar den! Finns att köpa i din bokhandel eller på nätet.

Med Hälsokokbokens hjälp kan du laga mat och baka till både fest och vardag, och den innehåller hälsosamma recept för alla tänkbara tillfällen. En ny baskokbok i rutiga serien!

Recepten är utformade av kostrådgivaren och kokboksförfattaren Ulrika Davidsson. Det är förutom recept på kötträtter, fisk- och skaldjursrätter, ägg- och vegetariska rätter även recept på nyttiga och goda frukostar, såser, smörgåsar, pajer, soppor, sallader, snacks och tilltugg, desserter, bröd och bakverk samt sylt, saft och marmelad.
Här finns både klassisk svensk husmanskost och välkända familjefavoriter som pyttipanna, fiskgratäng, stroganoff, köttbullar, wienerschnitzel, spagetti och köttfärssås, pizza och pannkaka, men också mängder av nya recept från olika delar av världen.

I Hälsokokbokens faktakapitel behandlar sådant som näringsämnen, antioxidanter och GI-mat och vad som egentligen är bra mat. Om hur man läser innehållsförteckningar och tyder olika typer av matmärkningar, hur man undviker onödiga tillsatser, om ekologisk mat, om allergier, om goda matvanor och hur man gör för att laga god och hälsosam mat även när tiden är knapp. Det finns även med ett kapitel om kryddor och örter. (
Bokus.com)


God morgon?

Börjar så småning om vakna till liv efter en utvilande natts sömn. Halv två slog jag upp ögonen men kom nog inte ur sängen förens vid tre. En god frukost i sällskap av mammi och morfar och jag känner mig väldigt glad och utvilad.

Planerar nu kvällens middag vars huvudingrediens blir oxfilé, funderar på att ungssteka rotfrukter göra en god sallad och toppa det hela med rödvinssås. Jag har alltid gillat god mat men efter mina katastrofala matvanor på vandrarhemmet inser jag hur mycket jag älskar god mat!

Min dröm är att jobba med matproduktion och sprida kunskap om ren miljörätt mat. Jordbruksminister, ja varför inte. Tror jag skulle bli grym. Blir mörkrädd när jag ser vad människor köper hem och föder upp sina barn på. Varför köpa halvfabrikat och färdigmat när det är så enkelt att laga fantastiskt god mat utan onödiga fabriksframställda substanser. Är så tacksam att min mor alltid lagat bra mat från grunden. Kanske jag skulle göra min blogg till en kombinerad livstils matblogg? Det är något jag brinner för så det kanske vore en bra idé.

Hur som helst sitter jag nu i min säng med två pudelkillar i knät och kollar på "my super sweet sixteen" och kollar recept. Trivs.




Ur arkivet

Året var 2007 och ett gäng glada ungdommar från hela landet hade lyckats välja samma gymnasium. Teambuildingdagar på Sandvikengården. Underbart.



Skall understrykas att det var herr Erik Ramsrtöms fel att jag blev totalt blöt. Han välte helt enkelt kanoten.


Äntligen

Efter en lång dags resande ligger jag äntligen, nyduschad och mer väldoftande än på länge, i min underbara säng. Det är skönt att vara hemma, helt klart.

Imorse lämnade tåget Oslo klockan 07.25 och 8 timmar senare kramade jag om mammi i Norrtälje. Mathandling. Mycket mat och 2,5 kg oxfilé senare, en sväng på stan och morsan sprätter numer runt i ett par svarta cheap monday.

Väl hemma åt vi en fantastiskt god middag tillsammans med "bestefar" eller morfar som vi säger på svenska. Varmrökt lax, sallad, ostbricka och riktigt gott vin blir det bästa jag ätit på mycket länge, kortspel och där har vi min torsdagkväll.

Legat i badet en lång stund, skrubbat av all smuts och död hud (vattnet var grått!) smörjt in mig med lotion och känner mig nu som en prinsessa i sitt slott.

Jag har inte gett upp Oslo. Fortsätter att leta lägenhet hemifrån och håller kontakt med fisken. Hoppas.

Lite Paulo Coelho på norska, färdkost och den 6 timmar långa tågresan är räddad.



Mums. Litet tips till er med åldern inne som gillar vitt vin och är nybörjare som jag, Glen Ellen var riktigt gott. Finns till ett bra pris på närmaste systembolag.



Hem ljuva hem.


Dagens fniss

Dagens fniss mitt i allt elände får gå till mig själv.

Innan man släpper ner en hummer i vattnet måste man hålla den upprätt så att luften i huvudet försvinner annars  dör hummern när den kommer ner på bassängens botten.

Amanda håller i två riktiga bråkstakar till hummrar, de båda tar sats med stjärten och simmar rakt nedåt. Amanda dras med ned, tillräckligt mycket för att skjortärmen skall bli riktigt våt, och utbrister - Jävla idioter! Ni kommer ju dö fattar ni väl!

Kommer på sig själv med att skrika på två hummrar och tittar sig omkring i butiken. Ingen tittar på mig som om jag vore idioten. Skönt. 


Riktiga busfrön det där.


Omvälvande

Sällan har jag skådat en dag så full av känslor. Började förväntansfull med lägenhetsvisning som inte alls blev vad jag hoppats på. Skabbgränd, klotter och minilägenhet i första etaget var inte tillfredställande på något vis. Upprörd försökte jag få tag på Elisabet och Jon utan framgång. Får panik över insikten att vi inte kommer hitta en lägenhet denna veckan. Ringer till mamma och tjuter som en unge i ren panik, har hög puls, skakar och spottar blod. Nog dags att åka hem och ladda krafterna va.

Fösöker på alla vis bli av med mitt arbetspass på torsdag så jag kan lämna Oslo så fort som möjligt. Springer och köper för mycket godis som tar slut för fort. Ser en bild på Oskar och gråter hejdlöst en stund till. Stressad och med förstört smink springer jag till bussen och far mot fisken. Väl framme berättar jag för chefen hur det ligger till men säger att jag gärna håller dörren om fast anställning öppen. Därefter lyfter Roy upp mig på axeln och springer iväg samtidigt som chefen skriker "sätt slaven i arbete!". Jag trivs hos fisken, känner mig bättre till mods och säljer smilande vidare torsken till extrapris och sjösätter de nyanlända kanadesiska hummrarna.

Blir glad av chefens "det är Robin Hood jag vill ha!" varpå följer "det är Amanda vi vill ha!". Blir sen med allt, pulsen pumpar, har ingen tågbiljett, men till slut omkring 22.30 är jag ombytt och klar för att traska iväg till Ikea samtidigt som ett sms med tågbiljett kommer levererat som en skänk från ovan.

In i duschen, upptäcker att vattnet jag sköljer ansiktet med av någon anledning smakar krabba. Gott. De rena trosorna ligger på det blöta golvet. Vinst.

Nu sitter jag här, småfryser och känner mig allmänt i dåligt tillstånd. Har nog aldrig längtat hem såhär mycket. Ska bli underbart att få träffa alla där hemma. Fortsätter hålla kontakt med Norge och hoppas på att hitta en lägenhet hemifrån, flytta ihop med turturduvorna och jobba heltid som fiskdiskbrud. Vi får se. Imorgon åker jag i alla fall hem, vi börjar där.

Ses på Blidö!

Redo

Nu är jag så redo jag kan bli för att gå på lägenhetsvisning. Känns trist att Jon och Elisabet inte kan följa med men vi jobbar olika så det får bli på detta sättet helt enkelt. Förhoppningsvis är lägenheten underbar!



Rapporterar när jag kommer tillbaka!


Ur arkivet

Idag tänker jag på mina underbara föräldrar. Kärlek.


Dagens fniss

Nej här i Norge duger det inte med bäbis, eller barn. Småfolk ska det va!


Just my luck

Av någon oförklarlig anledning har saker och ting gått förvånadsvärt bra idag. Bokat lägenhetsvisning, blivit erbjuden fast heltid i fisken och här kommer det bästa av allt..

Tadaa! Amanda har blivit upgraderad från mattantsmössa till kockhatt! Känner mig som en pokemon som utvecklats och fått nya superskills. Tänka sig att jag skulle göra karriär som fiskdiskbrud.


En dag som denna

Mina bankärenden gick smidigare än jag väntat mig så nu sitter jag här i min fötjusande boning återigen. Funderar på att ringa mäklaren och tjata lite, äta lite kanske?




Mot banken

Nyduschad och redo för dagen. Hittade till min förtjusning både min bortappade ring och mössa. Nu tänker jag gå och söka upp en bank och fixa lite. Kvart över ett går bussen mot fisken.

Ha en fin dag.

Ur arkivet

Vi åkte moppe, vi var bäst, vi var vackrast och hängde på Storholmen. Sommaren 2006. Jag, Vevve, Elin och allas vår Adam.


Dagens fniss

Dagens fniss kan inte annat än gå till Elisabet för hennes klockrena kladdkaksargument.

Efter många om och men hurvida Elisabet är värd en kladdkaka eller inte kommer hon på denna fantastisk idé:

Elisabet- Det är ju faktiskt den första den här veckan.
Amanda- Men det är ju måndag idag!

Kladdkaka blev det. Inte en smula kvar innan den svalnat. Mums.

Tror att vi kommer bli en fantastisk liten familj vi tre här i Oslo. Jon och hans två brudar. Halv åtta hos mig på onsdagar. Jag älskart!

Värme i kylan

Blev fruktansvärt glad när jag såg denna kommentar på facebookk. Synd att de grymmaste rumskompisarna blev de första att lämna mig. Italienare är fantastiska!


Update

På order av min mycket bestämda lilllasyster kommer nu en liten update. Snällaste Jon skjutsade ner mig till Simensbråten där jag ute i kylan väntade för att vara exakt 17 minuter på buss 34 mot Tåsen. Kom på att jag, trots att jag påminde mig själv, glömde min svenska laktosfria mjölk och tappat bort en av mina fina ringar. Fan. Ett byte senare och jag befinner mig än en gång på Anker Hostel, Storgata 55 0182 Oslo.

Traskade in till mina vänner i receptionen och bad snällt om sängplats för natten. Frågade om inte rum 216 var ledigt och fick då reda på att jag istället kunde få bo i ett rum med bara brudar. Hallå varför sa ingen detta tidigare, här har jag bott i ett snusktigt rum med bara karlar i tre veckor och ingen har nämnt att det finns tjejrum! Inget ond mot manssläktet med tjejer luktar faktiskt godare än män, är mer diskreta och försöker inte ragga upp mig. Ja tack jag bor gärna mina förhoppningsvis fåtaliga nätter på Anker i ett tjejrum. Så numer är jag en 114.

Nu sitter jag här i min nybäddade (kan man kalla sängen nybäddad om sängkläderna är smutsiga?) säng och uppdaterar. Smakar illa i munnen och försöker hitta en vettig norsk bank. När jag skulle kliva ut genom dörren på Ekeberg lyckades nämligen Elisabet av en slump hitta mitt skattekort på en bänk i hallen. Med ett norsk personnummer känns livet lite enklare av någon oförklarlig anledning. Härligt nu kanske jag äntligen kan få lite pengar.

 


Ingen lust

Tanken på att jag nu ska sätta mig på en buss ner mot stan och återigen checka in på Anker Hostel känns så fruktansväd olustig. Jag vill inte, ska jag ge upp, nej, tänker inte. Fisken imorgon, hoppas att det känns lite bättre då. Oranget golv, ja det kan jag tänka mig. Vet inte hur länge det kommer kännas värt det. Åker hem på Fredag om saker inte löst sig.

Hungrig som ett djur

Är det redan kväll?! Med tanke på att jag sov till halv två kanske detta inte är så konstigt. Har inte sovit så skönt på väldigt länge. Så i en soffa på Ekeberg vaknade jag till slut och knaprade i mig lite cashewnötter. Sen bar det av med Elisabet mot "Uteleiemegleren" som vi tänkte ska hjälpa oss att hitta en lägenhet inom de närmaste dygnen. Responsen var positiv och nu hoppas vi på det bästa helt enkelt. Skall återvända till Anker Hostel senare ikväll så turturduvorna får lite privatliv.

Fiskdiskgubbarna verkar älska fiskdiskbruden och detta resulterade i ännu mer jobb denna veckan. Vi får se vad denna vecka leder till. Antingen hittar vi en lägenhet eller så skiter jag fullständigt i detta och far hem.

Nu har jag äntligen fått äta en stor skål havregrynsgröt med kanel och tystat min skrikande mage. 

Ur arkivet

Dagens bild blev två bilder från ett helt suverän sommar för två år sen. Tillsammans med mina två kusiner (bröder?), deras helsköna umgänge och packade badväskor drog vi ut i skärgården. Härligt äventyr!

Sjöbjörn.


Pappadagen

Pappa jag är ledsen att säga det men det här med distansförhållanden är inget för mig. Hur tänkte du där, det fungerar inge vidare. Jag saknar dig men jag vet att du finns där. Någonstans.

Fars Dag gör dock att tankar ränner omkring i en enda röra och strular till det för mig. Natten var full av tårar, snyft och snörvel långt hemifrån. Det var länge sen jag var så upprörd men jag antar att min livssituation skulle behöva lite stöd från min tidigare andra hälft. Jag är när allt kommer omkring 50% Tommy Fredlund råmaterial. Känslan av att en så stor del av mig är borta är fruktansvärd men jag anstränger mig till det yttersta för att fylla de femtio procenten med Snöa Amanda Tora Nyx Fredlund. Processen är komplicerad och tidskrävande men jag förväntar mig ett srålande resultat.

Jag kan inte baka dig en tårta eller ge dig nya kalsonger, men min fulla uppmärksamhet, den har du. Jag tänker på allt du lärt mig och hur fantastisk tiden vi hade tillsammans var. Att säga att jag saknar dig räcker inte.

Idag hoppas jag att alla fantastiska fäder runt om i världen får den uppskattning dem förtjänar. Säg till din pappa att du älskar honom, plötsligt kan den frasen aldrig mer användas. Jag kan inte använda den och jag kan säga att det suger fett! Hamnar så på utelistan.

Ändlös kärlek till dig pappa. (Hoppas att änglar är uppkopplade så de kan läsa bloggar)

Efterlängtat

Känner att jag saknar en hel del människor i mitt liv just nu. Bilddagbokens fel. Var inne och kikade och hittade några fina bilder på fina människor och stunder jag saknar.


Dalhalla sommaren 2009 med mor och syster.

Utekväll med bästa vännerna.



Sommar och sol, Blidö, vovvar och Oskar.



Amandas kille. Saknad.


Ur arkivet

Dagens bild är ifrån en av de absolut häftigaste upplevelserna jag varit med om. Lady Gagas Monster ball tour i globen 8:e maj 2010.

Ett glatt gäng från Dalsland for till huvudstaden för att beskåda detta fantastiska spektakel. Efter inte allt för lång tid i en väldigt regning och förväntansfull skara av fans öppnades dörrarna och kaoset var ett faktum. Riktigt bra ståplats längst fram och jag kunde nästan ta på musikfenomenet.

"You can be whoever you want to be". Tack för de orden Gaga, de klingar fortfarande i mitt huvud och stärker mig dagligen. Till alla som ännu inte sett denna fantastiska människa live, gör det!


Pudel

Dagen har hittills spenderats med fön, sax, klippmaskin och otålig pudelvalp. Pudeln är klippt och hälften så stor. Amanda har pudelfjun i öron, näsa, mun och svalg men känner sig stolt över sitt verk. Chess far runt som ett skollat troll i sin nya kalufs och verkar fatiskt ganska nöjd.

Nu står Jons vällagade mat på bordet och det är dags för påfyllning av buken. Vädret är disigt, grått och blött men här inne i stugan är det mys.


Fredagsmys

För första gången på väldigt länge är jag tillbaka på en plats jag under en tid såg som mitt andra hem. Åmål. Nu när jag är här känner jag hur mycket jag saknat denna del av Sverige. Men samtidigt som jag är väldigt glad att vara här och få vara med människor jag trivs tillsammans med blir en annan saknad än mer påtaglig. Han vet vem han är.

Fredag, Åmål, kladdkaka, godis och tvsurr gör denna afton till en av de bättre på länge. Inga obegripliga fransmän, inga illlaluktande äldre män eller alltför frågvisa kringresande. Bara jag, underbara människor och en tokig pudel. What a night!

Kärlek. Snöa Amanda.

God förmiddag

Hemlös. Japp nu har jag checkat ut från Anker Hostel som varit mitt hem de tre senaste veckorna. Åtskilliga tusenlappar fattigare sitter jag nu hemma hos Jon och Elisabet och väntar på att Jon skall komma hem. Eventuellt skall vi kolla på en lägenhet och sen blir jag pga min hemlöshet tvungen att våldgästa Åmål i helgen.

Morgonen har varit lite av en pers. Vaknade, försökte få en plats i duschkön, blev fräsch, packade ihop mitt pick och pack och checkade ut från Anker Hostel. Sattte mig på en buss mot Ekeberg och stånkade mig upp för backen med ohälsosamt mycket packning. Ramlade ihop på golvet, åt en smörgås och drack en skvätt oboy. Där är vi nu.


Snö

Nu är snön äntligen här på riktigt. Samma känsla som varje vår infinner sig i kroppen när de första solstrålarna värmer ansiktet känner jag när snö faller. Det händer något inom mig. Jag älskar snö, ju med desto bättre.

Så i takt med att snön vräker ned över Oslo inser jag hur patetiskt, nästan maniskt många inlägg jag gjort. Funderar seriöst på att starta cirkus fyra olika bloggar så att jag kan skriva allt utan att verka galen. Eller vem fan bryr sig egentligen. Mer snö åt Snöa och mer Snöa åt folket. 

God natt!
 


Ur arkivet

Dagens bild var mödosam att gräva fram, den har så att säga några år på nacken. Morbror Manne fyllde femtio och detta firades med ett orientaliskt spektakel. Om jag inte tar helt fel var året 2000, fröknarna Fredlund var nio respektive sex år gamla. Vi var störst, grymmast och vackrast och den vänstra har morotsfärgat hår?!



Du finns alltid under min vinge hjärtat.


Denna är för Värmeland du sköna

Till alla mina mer eller mindre värmländska älsklingar. Face it, det heter Scotch-Brite.


Fiskdiskbrud

Äntligen hemma från en hård arbetsdag i fiskdisken. Sanningen är den att den faktiskt inte alls varit särskilt ansträngande. Jo om påtagliga försök att förstå iransk invandrar-norska räknas har den varit hård. 

En ädel sanning blev mer än tydlig idag. Man kan inte vara folk till lags, man kan inte göra vad folk förväntar sig av en. Det är omöjligt, att tolka en instruktion så att slutresultatet blir precis som instruktören tänkt sig. Skall saker och ting bli som man vill får man göra dem själv eller acceptera en alternativ lösning. Tolkad och utförd av en annan individ med ett annat omdöme.

I slutändan har jag bara mig själv, så att älska mig själv och lita på mina förmågor framför allt annat känns ganska logiskt. Denna resa är så ofriskt utvecklande, jag undrar hur mycket mer som kan smälta in. Men det känns bra. Riktigt bra.

Mina fiskgubbar i fiskdisken är för övrigt, om vi glömmer det seriösa för en stund, helt underbara.
Jaf (inransk invandare) tycker jag gör allt fel men perfekt.
Roy (rund söt familjefar) är fenomenal, älskar Roy, litar på mig och vill att jag skall vakumförpacka honom naken.
Eirik (stor och klok) visade sig vara rätt rolig, låter mig ta egna beslut och anser att jag är en "flink jente"

Finns fler men jag skulle få skriva hela natten för att få med allt. Jag trivs nog ganska bra bland mina fula fiskar.

Ungefär såhär sexiga brudar jobbar i fiskdisken på Smart Club Billingstad. Skämt å sido.



Här sker magin.

Fiskdiskbrud.


Dagens fniss

Amanda ringer till sitt bemanningsföretag för att hon har problem med timregistreringen från föregående vecka.

....
Receptionisten (på norska egentligen)- Du kan skicka dina timmar direkt till min mail istället eftersom det nya datasystemet krånglar.
Amanda- Okej
Receptionisten- Annkristin med k, alfakrull
Amanda- Ursäkta
Receptionisten- Alfakrull
Amanda- Huhh
Receptionisten-Ja snabel-a
Amanda-Ahah snabel-a
.....

ALFAKRULL= @

Mogen mansdoft

I går kväll luktade rummet förutom den ljuva fotbiran sådär som äldre män kan lukta. För gårdagens roommates bestod i huvudsak av just äldre män. 

I doften finner vi frisk surhet, varm människa och kvalmighet.
När doften går över mittennoten möter svettdålig andedräkt och ljuvlig instängdhet.
Med hjälp av rakvattenbillig handtvål och mognad avrundas doften till en underbar helhetsupplevelse.

Doften tränger in genom näsborrarna och letar sig sakta men säker ner i svalget och in i munnen. De stackars smaklökarna vet inte vad dem skall ta sig till med denna fientliga smak. Ägnar en tanke åt mina idag.

Om faktumet kvarstår att majoriteten av mogna män dras med denna åkomma överväger jag starkt att inte bli äldre med en man. 

Börjar med enns att tänka på min egen hygien och yttre uppenbarelse som för tillfället kanske inte är i fullt acceptabelt trim. Det är inte lätt att hålla sig fräsch när ingenting omkring en är det. Banne mig. Bättre tider väntar hoppas jag.

Ofräscha kramar Snöa Aamanda.


Var dag

Idag som så många gånger förr har jag vaknat och somnat om x antal gånger. Allt på grund av alla fransmän som skall envisas med att väsnas. Men 10:16 beslutade jag mig att orka upp ur sängen, eller kanske ned eftersom jag har toppslafen, Anker Hostels egna lilla penthouse. Jag får göra mitt bäsa för att göra min vistelse lite mer glamorös.

Kom in i badrummer som, hör och häpna, luktade Fructis! Blev en härlig start på morgonrutinen. Därefter blev det havregrynsgröt med banan och kanel, lyxade till det med en kopp kaffe också.

Tänkte att världen skall få ta del av mina omgivningar lite mer. Därför har jag använd min högkvalitativa xperia x10 mini-kamera och dokumenterat.




Ja jag låter väl helt enkelt bilden tala.



Här lagar jag min havregrynsgröt och min tortellini.



Toan ser riktigt fräsch ut på denna bilden faktiskt.


När dag blir till natt

Nu är planen att bege mig från receptionen upp till rum 216 för att borsta nötterna och knoppa. Imorgon väntar fisken mellan 14-22. Framtiden är oklar och jag väldigt spontan så vi får helt enkelt se vad som händer framöver.

Sov gott världen.



Komplettering



Antagligen världens mest illaluktande kängor. Trotsade faktumet, stoppade två feta tussar med toapapper i näsan och duschade. Mannen som äger dessa borde köpa nåt som IKEA antagligen hade döpt till "Fotis luktis gottis". Hela rummet skiftade drastiskt arom efter fotmannens (med härstamning från Tunisen) ankomst. 


Första försöket

Tillsvidare kommer jag att använda mig av en design lånad av http://www.designandmakeup.se. Vill du också ha en gratis design så rekommenderar jag dig att klicka in du också.

Ur arkivet

Jag tänkte att vi ska vara lite nostalgiska och gräva lite i arkivet som variation till det vanliga pladdret.

Denna bild behövde jag inte gräva så djupt efter eftersom den är ganska färsk. Men eftersom tiden nere på Barskolan och Mallorca betydde så mycket för mig så tycker jag att den platsar. På bilden ser ni mig i en mindre bekväm ställning agera nåt i stil med en bar åt Chris som agerar bartender. Magalufstranden, flairlektion. Älska!


Iaktagelse

Vissa använder rummets lilla redan äckliga badrum till att ta sitt morgonbloss i medans andra ställer in sina kängor i hopp om att den värsta fotbira jag någonsin råkat ut för skall vädras ur. Vad tänker en del med. Är duschsugen, tänker stoppa upp papper i näsan och trotsa förödelsen.

Tråkdesign

Bestämde mig ganska raskt att jag nog inte kan leva länge till med "Retro Red" så jag varierar och byter till "Retro Blue" tills jag ser en hjälte på en ädel springare som kan hjälpa mig ut ur detta designträsk.

Kanske att jag skulle blogga?

Jag har ju gjort det förr. Det bör anmärkas att detta var i extremt liten utsträckning, men i alla fall. Vet hur mycket jag uppskattar att läsa om min älskade nära och käras tankar så kanske att det finns någon stackars vilsen själ där ute som skulle vilja ta del av mina. Om inte har jag ju något mer att sysselsätta mig med i denna främmande stad. Så nu sitter jag här i receptionen tillhörande mitt tillfälliga boende Anker Hostel med designen "Retro Red" och hoppas att ett datageni vill hjälpa mig att göra världen (ja i alla fall min blogg) lite vackrare.

Tror att jag kan bli ganska flitig då jag inte har allt för mycket att göra när jag inte säljer fisk och skaldjur på Smart Club Billingstad eller försöker förstå en fransman som önskar ta kontakt och föra en mer eller mindre begriplig konversation.

Mitt liv är för tillfället rätt så att säga, omvälvande så det skall nog finnas en hel del att skriva om. Ni har redan missat en hel del vill jag lova. Skulle kunna göra en snabbgenomgång av de senaste två veckorna. Ja jag gör nog  det.

Måndag den 25:e oktober satte sig en rätt förväntanslös tjej på en direktbuss till Oslo. Förvirrad i en ny stad och med  allt för tunga väskor landade hon i en totalt främmande stad. Fan vad smutsig denna staden är. Mer förvirring, äntligen framme vid de vandrarhem som den närmsta framtiden skulle föreställa mitt hem.

Upptäckte att rummet som delas med sju andra människor av okänd härstamning var av sämre kvalitet. Pubishår i alla dess färger längs toasitsen och div kroppsvätskor och annat skoj i badrummet. Tre italienare och fyra fransmän blev mina första roommates, inte helt fel då dem visade sig vara riktigt trevliga. Kommande dagar försvann folk medan nya checkade in. Fann lappar och söta meddelande under kudden och i dataväskan från rumskamrater som uppenbarligen uppskattade mitt sällskap.

Fick efter några dagar en stalker, en fransk medelålders man som insiserade på att gå ut och ta en drink och ta med mig till Paris. Av någon anledning tackade jag nej. Detta börjar bli ett långt första inlägg. Får utesluta en del detaljer.

Fick en intervju  hos ett bemanningsföretag på fredagen och mina fiskfärdigheter gav mig jobb med start måndagen därpå. Nu har jag jobbat som ferskvaremedarbetare i fiskavdelningen, levt på totrellini och ätit för mycket godis (i brist på annan vettig föda) i en och en halv vecka och trivs. Om det inte vore för att jag blir hemlös på fredag hade saker och ting varit rätt överkommliga. Men nej, alltid skall det vara något.

Min bemanningsrådgivare ringde mig i måndags och sa att " Smart Club är strålande förnöjda med dig och vill gärna ha dig tillbaka". Fantastiskt, jobb men inget boende.

Nej nu får det räcka för en stund så att den som nu läser detta hinner göra något annat idag.

Eftersom mitt vackra yttre av någon anledning inte vill fastna på bild så bjuder jag på en från min tillfälliga destination.

Njut. Kärlek till allt levande.  Snöa Amanda


RSS 2.0